Seniorforsker Sverre Lodgaard i NUPI mener Iran blir urettferdig behandlet i media og av vesten. Er Iran så farlig som det man kan få inntrykk av? Iran er tema i denne utgaven av Grenseløst.
Sendingen gikk på lufta 14. februar med Olaf G. Alteren som intervjuer.
På spørsmål om Iran blir urettferdig behandlet i media svarer Lodgaard. - Jeg opplever det nok slik. Det er en betydelig forskjell i synet på Iran sett fra den vestlige verden enn fra andre land. Et flertall land i verden ser annerledes på Iran og det kjærnefysiske programmet enn det de vestlige landene gjør.
Lodgaard mener Iran ikke utgjør noen trussel og at det skapes et bilde av Iran som gjør at frykten for atomkrig får lov til å slippe til. Ifølge Lodgaard er det Israel som først vil angripe Iran, ikke motsatt. Dette fordi Israel mener at de vet at iranerne utvikler atomvåpen og vil komme til å bruke de mot landet når de har det i våpenarsenalet sitt. Dermed er et preventivt angrep på Iran et mulig senario.
- Amerikansk etterretning sier at Iran har ikke fattet noen beslutning om å anskaffe seg atomvåpen. Kanskje vil de beslutte det en gang i fremtiden. Det er et åpent spørsmål. Men mange politikere i USA er av den oppfatning at Iran vil utvikle atomvåpen. Mens israelerne sier at de vet at Iran utvikler atomvåpen, forteller Lodgaard. Det hele bunner ut i spørsmålet om hvem man velger å tro på, hvem man velger å stole på.
- Israel er en pådriver for å bruke militær makt mot Iran, men det passer nok dårlig for Obama-administrasjonen som prøver å trekke seg ut av Irak og Afghanistan, og militært fra store deler av Midtøsten. Da vil et angrep på Iran passe dårlig i det perspektivet, forteller Lodgaard.
Men Iran er mye mer enn et atomvåpenprogram og en potensiell fare for verdensfreden – det kan du høre mer om i denne sendingen av Grenseløst.